Daarom dus een fotograaf!

Er zijn al veel blogs over geschreven. Waarom zou je een professionele fotograaf inhuren?

Als fotograaf en eigenaar van Paula Hesselink Fotografie doe ik ook graag een duit in het zakje. Ik loop namelijk wel eens tegen mensen aan die denken dat fotograferen niks meer is dan ‘op het knopje drukken’. Ze denken vervolgens dat ze de verkregen foto’s naar eigen inzicht mogen fotoshoppen en zijn vol onbegrip wanneer ik duidelijk maak dat dat niet de bedoeling is. Of mensen schrikken wanneer ik met een ‘zakelijk’ contract op de proppen kom.

Deze blog bevat geen nieuwe informatie. Zoals ik aangaf is dit al door vele mensen beschreven, maar wil ik het ook nog eens doen. Gewoon, om meer inzicht te geven in het vak van fotograaf.

Paula Hesselink Fotografie
Paula Hesselink Fotografie

Fotograaf is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich fotograaf mag noemen, ongeacht opleiding of ervaring. Er is dus een verschil in hoe fotografen opgeleid zijn, hoeveel ervaring ze hebben en de mate waarin ze ‘talent’ hebben. Wanneer jij op zoek bent naar een fotograaf doe je er goed aan iemands portfolio te bestuderen. Dan kun je zien of iemands stijl van fotograferen jou aanspreekt. Zoek je een fotograaf voor jullie trouwdag? Dan is het altijd goed om een kennismakingsgesprek te plannen. De fotograaf zal tenslotte de hele dag aanwezig zijn op jullie grote dag. Het is dan wel fijn wanneer er een klik is en de fotograaf ook qua persoonlijkheid bij jullie past.

Van een professionele fotograaf (iemand die betaald krijgt voor zijn werk) mag je wel wat verwachten. Je huurt hem in om foto’s te maken. Het kan gaan om een bruidsreportage, een familieshoot etc. De fotograaf zorgt dat hij voldoende (reserve-)apparatuur bij zich heeft om te kunnen fotograferen. Hij beschikt over lege en voldoende geheugenkaartjes, flitser, accu’s en batterijen. Hij laat niets aan het toeval over. Door zijn ervaring weet hij alle belangrijke momenten op jullie trouwdag vast te leggen en let ook op details. Hij heeft oog voor mooie plaatjes.

Een fotograaf investeert voortdurend in apparatuur, camera’s, objectieven, flitsers, lampen, achtergronden, hardware en software. Hij blijft op de hoogte door cursussen, workshops en seminars te volgen. Hij houdt zijn website en blogs bij. En ja, wanneer je hem inhuurt, zal hij bijvoorbeeld een contract opstellen om gemaakte afspraken vast te leggen. Daarin is ook vaak iets opgenomen over het auteursrecht. Want hoewel steeds meer fotografen de afbeeldingen in hoge resolutie JPEG afleveren, rust er wel auteursrecht op de foto’s. Dat is wettelijk bepaald en betekent dat iemand anders er niet zo maar wijzigingen in aan mag brengen. Het is goed hier kennis van te nemen.

Paula Hesselink Fotografie
Paula Hesselink Fotografie

Maar waarom zou je nu een fotograaf inhuren als ‘ome Henk’ een camera heeft en ook best wil fotograferen op je trouwdag? Tja, op zich prima als jullie dat willen. Maar wat als ome Henk heeft vergeten lege geheugenkaartjes mee te nemen. Of als zijn camera dienst weigert? Bij het inhuren van een fotograaf heb je hier geen zorgen over. Dan kan ome Henk ook lekker genieten van de dag. Want als je een fotograaf inhuurt, hoeft de rest van de gasten geen foto’s te maken. Je betaalt er immers iemand voor om dit te doen.

Bovendien zal de fotograaf in RAW fotograferen en alle foto’s stuk voor stuk nabewerken en omzetten naar JPEG, zodat je de mooiste foto’s krijgt en een deel in zwart-wit. Hier gaat erg veel tijd in zitten. Waarschijnlijk doet ome Henk dat niet 😉

Kortom, professionele fotografie is een vak. Een fotograaf steekt er veel tijd en moeite in om mooie foto’s af te leveren. Je betaalt ervoor en mag er ook wat van verwachten. Momenten moet je vastleggen op een zo mooi mogelijke manier. Je kunt ze niet overdoen! Gun je zelf goede foto’s van je pasgeboren baby, trouwdag of familie. Daarmee houd je de herinnering vast!

Foto: Monique van Helden

Heb je vragen, opmerkingen of wil je een fotoshoot boeken? Neem dan contact op via het formulier hieronder. Graag tot ziens!

 

 

Paula Hesselink Fotografie, Voorhout

KvK nr.: 62498754

Op alle getoonde foto’s op deze website rust auteursrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s